Direktlänk till inlägg 1 juni 2010

Sommarens faror 2

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 1 juni 2010 11:40

Fortsätter att skriva om sommar farorna som kan drabba våra djur. Denna gång blir det om insekter, tänk på att katter älskar att jaga allt som rör sig.


INSEKTER

 

De insekter som vanligen orsakar besvär är bin, getingar, humlor och jordgetingar. Även myror kan ge smärtsamma bett. I de allra flesta fall  rör det sig om ett enstaka stick som orsakar en lokal brännande smärta, rodnad och svullnad. För det mesta orsakar dessa stick inte djuret något större problem men om sticket däremot träffar i munhålan eller i svalget kan slemhinnorna i luftvägarna svullna med risk för kvävning som följd.


Symptom vid allmänpåverkan är illamående, matthet, svullnad i ansiktet, klåda och andningsbesvär. I sällsynta fall får djuret en så karftig allergisk chock att det avlider. Vissa gifter kan orsaka svåra lever- och  njurskador, även dessa kan ha dödsfall som följd.


Om du upptäcker att  ditt sjur blivit stungen av en geting bör du först och främst försiktigt avlägsna gadden. Var noga med att inte klämma på gadden eftersom du då kan injicera in ännu mera gift i huden. Pilla eller stryk istället bort gadden.

Det finns flera olika sätt du kan lindra ditt djurs smärta och klåda på. Har du tillgång till en tablett med acetylsalicylsyra (Magnesyl, Bamyl) kan du fukta huden och sedan försiktigt gnida in tabletten.Tvätta bort resterna av tabletten när symptomen avtar. Du kan även kyla huden med lite is alternativt smörja den med kortisonsalva.

Uppsök veterinär om ditt djur:

Blir allmänpåverkat

Har tidigare visat sig vara överkänsligt mot stick

Blivit stungen i munnen

Drabbats av ett flertal stick

Väldigt ung eller gammal

I det fall ditt djur blir akut dåligt och drabbas av svårigheter att andas, kan du ge kortison (Betapred som skrivs ut av veterinären) i samma dos som vid ormbett före det att du uppsöker veterinär.


Text: Sammanställd av Gunnar Lindgren

Fakta: Regiondjursjukhuset Bagarmossen

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 23 december 2014 15:22

Vi önskar alla våra fantastiska kattköpare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!     ...

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 11 augusti 2014 13:59

Tyvärr så har jag inte lyckats hitta någon som kan hjälpa mig med hemsidan, så länge får uppdateringarna ske här på bloggen.   Den 8 Juli fick Flingan och Wille tre små/stora för mig som är van att få små bebbar på ca 70-80 gram. Har aldrig haft ...

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 27 mars 2014 16:26

Tydligen är det mer roligt med själva laser apparaten en med strålen, rycker Gustaf i alla fall. ...

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 26 mars 2014 18:36


I fredags var det dags för dem små att få sin första vaccination. Bilfärden ditt tyckte inte Liz var så rolig. Hon försökte att krafsa, bita och jama sig ur buren, men tillslut insåg hon att det inte var så farligt trots allt. Väl hon veterinären...

Av Ann-Louize Esbjörnsson - 23 februari 2014 16:34


Eftersom det var hyfsat ljus ute idag så försökte jag mig på att fota dem små, men ljuset var inte hundra. När jag äntligen hade ställt in kameran så hann jag bara fota Gustaf sedan la batteriet av, typiskt. Hoppas på att det ska vara bra ljus imorgo...

Presentation


Välkommen till S* Ragmanstazz som är en lite seriös Ragdoll uppfödning i Kungsängen.

Här kan du följa oss i vår vardag och vårt avelsarbete.

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards